Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПИТАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ ТА РЕФОРМИ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ РОЗГЛЯНУЛИ ПІД ЧАС КРУГЛОГО СТОЛУ

Сьогодні, 28 квітня відбулася онлайн-конференція в форматі круглого столу в рамках реалізації першого етапу «Програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами», що впроваджується за підтримки «Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО)» у Чернігівській області.

Проект реалізується Всеукраїнською асоціацією громад за підтримки Міністерства аграрної політики і продовольства України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, задача якого сприяти місцевому самоврядуванню у розширенні їх участі у формуванні та реалізації державної політики у сфері земельних відносин, проведенні інституційної реформи Держгеокадастру, підтримці комплексної земельної реформи та децентралізації в Україні, а також у захисті інтересів громад в галузі земельних відносин.

На початку заходу учасникам продемострували відеозвернення Романа Лещенка – Міністра аграрної політики і продовольства України, Тараса Висоцького – заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Сергія Завадського – в. о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Сергія Кубаха – керівника напряму земельної реформи Програми USAID «АГРО», Івана Фурсенка – Першого заступника керівника Всеукраїнської асоціації громад.

Від Чернігівської області в круглому столі взяли участь заступник директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації Олег Крапивний, представники Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області та територіальних громад.

«Враховуючи децентралізацію, передачу у розпорядження територіальним громадам земель сільськогосподарського призначення, на порядку денному стоїть завдання ефективного використання земельних ресурсів», – зазначив Олег Крапивний, заступник директора Департаменту економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації.

Він повідомив, що обласна державна адміністрація працює над впровадженням пілотного проєкту щодо проведення моніторингу ефективності використання земельних ресурсів. Вже опрацьовано 4 старостинські округи в чотирьох територіальних громадах, а саме Коропської, Понорницької, Талалаївськоїй селищних рад та Менської міської ради та визначено напрямки збільшення надходжень до місцевого бюджету, серед них передача в оренду земель під польовими дорогами, збільшення орендної плати за невитребувані частки (паї), збільшення розміру орендної плати по землях сільськогосподарського призначення комунальної форми власності та передача земель комунальної форми власності в оренду.

Андрій Мартин, старший проєктний менеджер Офісу реформ КМУ, фахівець з питань земельної політики, землеустрою, оцінки земель, земельного кадастру дозвільної системи та земельного права провів презентацію присвячену новелам земельного законодавства та розповів, які основні заходи вживаються сьогодні для того, щоб покращити законодавче забезпечення земельної реформи і здійснити її успішне просування.

«Тимчасовий характер користування землею у сільському господарстві позбавляє галузь довгострокових інвестицій, необхідних для розвитку галузей із високою доданою вартістю, здійснення меліорації земель, не дозволяє здійснювати консолідацію земель. Орендарі не мають мотивації піклуватися про родючість ґрунтів та виснажливо експлуатують землі. Кожний новий інвестиційний проєкт у промисловості, агробізнесі, будівництві, видобутку корисних копалин та багатьох інших сферах починається саме із одержання земельних ділянок або зміни їх призначення. Тому забезпечення безперешкодного доступу до земельних ресурсів для підприємців та громадян із мінімумом бюрократичних бар’єрів та відсутністю корупції дасть потужний поштовх зростанню економіки», - зазначив Андрій Мартин.

Крім того, учасники круглого столу обговорили питання трансформації Держгеокадастру Чернігівської області у сучасне та ефективне сервісне відомство.

Назад