Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

МІНАГРОПОЛІТИКИ ЛОБІЮВАТИМЕ ПІДВИЩЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ АГРОСЕКТОРУ ДО 1 % ВВП

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко заявив, що лобіюватиме питання щодо підвищення підтримки агросектору до 1 % ВВП країни. Про це він сказав під час свого виступу на IV Агрополітичному форумі, який відбувся в рамках 33-ої Міжнародної агропромислової виставки AGRO-2021, що триває в Києві 8–11 червня.

«Я вважаю, що 4,5 млрд грн – це не той рівень державної підтримки, якої заслуговує аграрна країна. Агропромисловість формує в державі 50 % валютної виручки і 20 % ВВП, тому ми лобіюватимемо питання зі збільшення державної підтримки агросектору в розмірі не менше 1 % ВВП країни», – сказав Міністр.

Роман Лещенко зазначив, що до запуску ринку землі залишилися лічені тижні і всі необхідні підзаконні акти будуть ухвалені найближчим часом.

«Хочу запевнити, що нічого катастрофічного 1 липня не відбудеться. Країна як жила й працювала, так і житиме, і працюватиме. Єдине, що зміниться –  легітимне право громад володіти, розпоряджатися та користуватися своєю землею», – підкреслив Міністр агрополітики.

Він додав, що одна з найбільш гострих тем – відновлення справедливості та повернення землі, яка була виведена з державної у приватну власність.

«Визначальним стоїть питання легітимізації земель, які були оформлені в різний спосіб: через квазідоговори, міни і дарування, спадкові договори та емфітевзис. Ми розуміємо, що перший піврічний відрізок часу це буде напрацювання правозастосовчої практики – нотаріальної, законодавчої. Необхідно налагодити в правовому полі взаємовідносини між особою, яка відчужила своє речове право на землю новому власнику. І, щоб новий власник зміг привести у відповідність це право й отримати документ про володіння землею. Ось це буде ключовим питанням у регулюванні», – зазначив Роман Лещенко.

Довідково:

Виставка «АГРО-2021» — найбільша агропромислова виставка в Україні та Східній Європі, виступає ефективною платформою для вдосконалення виробництва, впровадження інновацій, презентацій новинок в усіх сферах АПК України, діловим заходом, що відкрив можливості для співпраці з країнами – лідерами світового аграрного сектору, а також унікальною нагодою для діалогу між приватним бізнесом і державою, асоціаціями та іноземними представниками.

Цього року понад 1000 компаній-учасниць з усіх куточків України демонструють найновіші галузеві досягнення та інноваційні рішення, сучасну сільськогосподарську техніку та устаткування. Також у виставці AGRO-2021 беруть участь компанії з Німеччини, Польщі, Китаю, Литви, Італії, Туреччини.

У рамках заходу відбудеться 12 спеціалізованих виставок: ЕкспоАгроТех, Агротранспорт і логістика, Біопаливо, Hi-Tech Агро, Animal'EX, Agro Build-Expo, FishExpo, Рослинництво і агрохімія, Organiс, Еквісвіт, Сучасний фермер, Eco House.

Окрім ділової та виставкової програми, проходять і розважальні заходи: автомобільний фестиваль «Агро Авто Шоу», кулінарний фестиваль «AgroFoodFest», фестиваль національних виробників товарів «FEST UA».

Джерело: Інформаційно-аналітичний портал АПК України

Назад