Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

СЕЛО ТУПИЧІВ ЧЕРНІГІВСЬКОГО РАЙОНУ ПОСІЛО ТРЕТЄ МІСЦЕ У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ "НЕЙМОВІРНІ СЕЛА УКРАЇНИ"

Село Тупичів Чернігівського району посіло третє місце у всеукраїнському конкурсі "Неймовірні села України" з проєктом соціальної пекарні. Як розповіла його авторка Зоя Чугай, на допомогу в реалізації від організаторів конкурсу громада отримає 50 тисяч гривень.

З її слів, у Тупичеві планували запустити мініпекарню на території села ще з кінця 2021 року. Основна причина – це те, що на території громади є кілька агропідприємств, і немає жодного переробного.

Тупичів окупували росіяни ще в перший день повномасштабного наступу, 24 лютого. І тоді це питання постало особливо гостро.

"Пограбували всі магазини та всі аптеки. І тоді питання хліба настільки стало актуальним, тому що наш безпосередній постачальник – Городня, теж була окупована. Хліба не було де взяти. Люди почали пекти хліб, але всі зіткнулися з проблемою відсутності дріжджів. Діставали якісь рецепти, які вони десь знаходили, робили закваски й робили хліб на заквасці. Мололи борошно (дякуючи нашому сільгосппідприємству, яке знаходиться тут), просіювали й маленькими партіями пекли самостійно".

Коли росіяни пішли з Чернігівщини, громада почала шукати кошти на пекарню, щоб така ситуація не повторилася.

"З нашим дурним і ще дурнішим сусідом питання хліба в громаді – це питання дуже актуальне".

У конкурсі загалом брали участь більше 200 проєктів, у фінал вийшли десять. Фінансування отримали ті, хто посів перше, друге та третє місця. Проєкти мали бути актуальними, реалістичними у втіленні, економічно доцільними та розв'язувати певну проблему для регіону.

Виконуватиме пекарня й соціальну функцію – малозабезпечені люди зможуть отримати хліб безкоштовно, як і місцевий Будинок для людей похилого віку, де нині перебуває 25 людей. А оскільки сировину замовлятимуть у тутешніх аграріїв, то ціна для покупців буде невеликою, каже авторка проєкту.

З її слів, потребу в хлібі планують покривати для всіх 11 сіл та селищ Тупичівської громади.

Підприємство буде приватним, його власники – жителі Тупичева. 50 тисяч гривень від організаторів конкурсу допоможуть в запуску проєкту, але для його реалізації необхідно більше половини мільйона, тож шукатимуть грантові кошти, каже Зоя Чугай. Коли пекарню запустять – залежатиме від того, як швидко знайдуть фінансування.

Джерело: Суспільне новини

 

Назад