Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВІДНОВЛЕНО ЕКСПОРТ УКРАЇНСЬКОГО ПРОДОВОЛЬСТВА

Сьогодні вперше з 24 лютого очікуємо вихід судна з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством, повідомив на свої сторінці у фейсбуці міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено партнерами-гарантами – ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис тонн української кукурудзи.

Експорт проходитиме в рамках "зернової угоди" між Україною, Росією, Туреччиною та ООН. Контроль за роботою морського коридору та безпекою операції покладено на координаційний центр у Стамбулі.

"Ми вдячні партнерам, які незважаючи на складнощі не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Разом з представниками ООН та Туреччини вже напрацьовані внутрішні операційні регламенти. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств. Важливо зазначити про неухильну підтримку з боку американських та європейських партнерів на шляху до розблокування українських морських портів.

Це був складний шлях тривалістю 3 місяці. Увесь цей час процес перемовин та погодження безпекових питань контролювався Президентом України Володимиром Зеленським. Ми працювали в координації з Керівником офісу Президента Андрієм Єрмаком та начальником Головного управління розвідки МОУ Кирилом Будановим за підтримки урядової команди Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля.

Я вдячний Збройним Силам України за можливість вести переговори на українських умовах", - зазначив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Крім того, за його словами, у портах Великої Одеси ще 16 суден чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії. Паралельно отримуються заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією.

У найближчі тижні заплановано вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції.

 

Назад