Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

МІЖНАРОДНІ КОТИРУВАННЯ НА ВСІ ГРУПИ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ, ЩО ВХОДЯТЬ ДО ІНДЕКСУ ПРОДОВОЛЬЧИХ ЦІН ФАО, ЗНИЗИЛИСЯ, ЗА ВИНЯТКОМ ЗЕРНОВИХ

Показник світових цін на продовольство був в цілому стабільним у жовтні, при цьому зростання цін на зернові було більш ніж компенсовано зниженням котирувань на інші основні продукти харчування, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у п'ятницю.

Індекс продовольчих цін ФАО, який відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів, в жовтні в середньому становив 135,9 пункта, що несуттєво нижче рівня вересня. Згідно з останнім оновленням, індекс знизився на 14,9 відсотка порівняно з його історичним максимумом, зафіксованим в березні 2022 року. Однак залишився на 2,0 відсотка вище за рівень жовтня 2021 року.

Індекс цін ФАО на зернові збільшився на 3,0 відсотка протягом місяця. Світові ціни на пшеницю зросли на 3,2 відсотка – головним чином у зв'язку з невизначеністю навколо Чорноморської зернової ініціативи, а також через зменшення пропозиції в Сполучених Штатах Америки внаслідок перегляду прогнозів виробництва у бік зниження. Світові ціни на фуражне зерно зросли на 3,5 відсотка порівняно з вереснем, причому ціни на кукурудзу зросли ще більше через погіршення перспектив виробництва в Сполучених Штатах Америки та Європейському Союзі, а також через посушливі умови посіву в Аргентині та невизначеність щодо експорту з України. Світові ціни на рис зросли на 1,0 відсотка.

Індекс цін ФАО на рослинні олії в жовтні знизився на 1,6 відсотка і став майже на 20 відсотків нижче за показник попереднього року. Зростання світових котирувань на соняшникову олію було більш ніж компенсовано зниженням світових цін на пальмову, соєву та ріпакову олії.

Індекс цін ФАО на молочні продукти зменшився на 1,7 відсотка, причому ціни на всі молочні продукти знизилися з вересня. Це падіння цін у жовтні зумовлене меншими, ніж передбачалося, обсягами закупівель з боку Китаю, слабким імпортним попитом та ослабленням євро щодо долара США.

Індекс цін ФАО на м'ясо знизився на 1,4 відсотка у жовтні порівняно з вереснем, при цьому міжнародні ціни на м'ясо овець, свиней, великої рогатої худоби та птиці знизилися на тлі загального зниження світового попиту на імпорт та збільшення експортного постачання.

Індекс цін ФАО на цукор знизився на 0,6 відсотка завдяки поліпшенню перспектив виробництва в Індії. Такі фактори, як дощі, що перешкоджають збиранню врожаю в Бразилії, високий імпортний попит з боку Індонезії та Китаю, а також вищі котирування цін на етанол в Бразилії, обмежили місячне зниження цін на цукор.

Більш детальна інформація доступна за посиланням. Для отримання доступу до базових експортних котирувань різних продуктів харчування та національних роздрібних/гуртових цін на продукти харчування, будь ласка, відвідайте Інструмент моніторингу та аналізу цін ФАО на продовольство (FPMA).

Зниження прогнозів щодо зернових

В оновленому звіті ФАО про попит та пропозицію зернових, також опублікованому в п'ятницю, ФАО знизила прогноз світового виробництва зернових у 2022 році до 2 764 млн тонн, що на 1,8 відсотка менше, ніж у 2021 році.

У той час як світове виробництво пшениці у 2022 році прогнозується на рівні 783,8 млн тонн, що є історичним максимумом, очікується, що світове виробництво фуражних зернових знизиться на 2,8 відсотка до 1 467 млн тонн. Світове виробництво рису прогнозується на рівні 512,6 млн тонн, що на 2,4 відсотка нижче історичного максимуму 2021 року, але все ще залишається на рівні середнього врожаю.

Світове споживання зернових у 2022/2023 роках знизиться до 2 778 млн тонн, що на 0,7 відсотка нижче рівня 2021/22 року. Аналогічно, світові запаси зернових на кінець сезону у 2023 році скоротяться на 2,0 відсотка в порівнянні з початковим рівнем – до 841 млн тонн.

Виходячи з цих прогнозів, індекс співвідношення запасів і споживання зерна знизиться до 29,4 відсотка у 2022/23 році з 30,9 відсотка у попередньому році.

Очікується, що світова торгівля зерновими у 2022/23 році скоротиться на 2,2 відсотка до 469 млн тонн.

Додаткова інформація доступна тут.

Більш детальний аналіз останніх подій на сільськогосподарських ринках читайте у випуску Продовольчого прогнозу за листопад 2022 року, публікація якого планується 10 листопада.

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Назад