Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПРОВЕДЕНО ОНЛАЙН-НАРАДУ З ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ОПОДАТКУВАННЯ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ

23 листопада Департаментом агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації спільно з Головним управлінням ДПС у Чернігівській області проведено онлайн-нараду з окремих питань оподаткування сільгоспвиробників.

До участі у заході долучилися працівники структурних підрозділів районних військових адміністрацій, фахівці територіальних громад відповідальних за напрям агропромислового розвитку та представники сільськогосподарських підприємств.

Обговорили ключові питання, зокрема, особливості впровадження мінімального податкового зобов’язання для сільгоспвиробників з 01 січня 2023 року та вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Відкрив нараду директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний, який звернув увагу присутніх, що для власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення з 01 січня 2023 року введено обов'язок зі сплати мінімального податкового зобов'язання на 1 га угідь.

- Сьогодні ми запросили фахівців Головного управлінням ДПС у Чернігівській області, щоб більш детально розглянути що таке мінімальне податкове зобов’язання та особливості його впровадження в умовах війни, - зазначив Олег Крапивний.

Довідково: 30 листопада 2021 року був прийнятий закон 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» яким внесено зміни до Податкового кодексу України і введено показник «мінімальне податкове зобов’язання».

Мінімальне податкове зобов'язання – це мінімальна величина податкового зобов'язання зі сплати податків, пов'язаних з виробництвом, реалізацією власної сільськогосподарської продукції, власністю або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Основним показником для розрахунку мінімального податкового зобов'язання щодо земельної ділянки являється нормативна грошова оцінка. Визначено дві формули, коли нормативна грошова оцінка проведена та не проведена.

Фахівець Головного управлінням ДПС у Чернігівській області Тамара Пищур зазначила, що мінімальне податкове зобов'язання розраховується один раз на рік у річних звітах, або у звіті за грудень. Вперше мінімальне податкове зобов'язання розраховуватиметься за підсумками 2022 року.

Крім того, 15 березня 2022 року прийнято Закон України № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», відповідно до якого тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями, як засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких наявні фортифікаційні споруди.

- Ще одним актуальним та проблемним питанням для аграріїв і надалі залишається зупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, - зауважив Олег Крапивний.

Тому, наступним обговорили питання щодо вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

В ході заходу учасники отримали змістовні відповіді на свої запитання.

 

 

Назад