Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ПОДАТКОВИЙ КОМІТЕТ ПІДТРИМАВ ЗАКОНОПРОЕКТ №8166-Д ЩОДО ЗАПРОВАДЖЕННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЕКСПОРТНИХ ПРОЦЕДУР

28 листопада Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав та рекомендував до голосування за основу законопроект № 8166-д «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур».

Законопроект № 8166-д був розроблений на заміну проекту закону № 8166. Це компромісний документ, в якому враховані ключові пропозиції аграрних асоціацій. Він, як і базовий, спрямований на те, щоб забезпечити повернення валютної виручки та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів шляхом запровадження режиму експортного забезпечення.

Разом з тим, документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні півроку. Такий експорт можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання.

Як підкреслили у Всеукраїнській аграрній раді, якщо потреби експорту перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14 %. А після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14 % на 0 % й отримати відшкодування ПДВ. Фактично це дозволяє використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не лише живі гроші, як це було передбачено у базовій редакції законопроекту.

Джерело: Міністерство аграрної політики та продовольства України

Назад