Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

МАСШТАБНИЙ ПРОЄКТ ГЕФ-ПРООН РЕАЛІЗОВУВАТИМЕТЬСЯ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

Мова — про проєкт Глобального екологічного фонду - Програми розвитку ООН «Сприяння сталому веденню тваринництва та збереженню екосистем на півночі України», який було представлено на сьогоднішній зустрічі заступника начальника Чернігівської ОВА Дмитра Синенка з представниками ПРООН. До участі у зустрічі також долучилися представники профільних структурних підрозділів ОВА.

Дмитро Синенко ознайомив представників ПРООН із особливостями Чернігівської області: зокрема, наявністю значних збитків від військового вторгнення російських агресорів та безпосереднім межуванням із двома ворожими державами. Також він відзначив зацікавленість ОВА у співпраці задля розвитку аграрної сфери регіону.

Запропонований проєкт містить 4 ключові компоненти: «Впровадження інтегрованого підходу до управління ландшафтами в Північній Україні», «Відновлення торфовищ і стимулювання екологічно свідомих методів тваринництва і відповідальних ланцюжків доданої вартості», «Збереження та відновлення природних оселищ» та «Координація, поширення знань, навчання в межах проєкту».

Під час реалізації проєкту надаватиметься допомога територіальним громадам у створенні планів управління землями, менеджмент-планів. Освітній компонент включатиме в себе створення вузькоспеціалізованих робочих груп, учасники яких займатимуться вивченням стану ґрунтів на території регіону.

У межах проєкту передбачена і співпраця з фермерськими господарствами. Полягатиме вона у допомозі у підготовці пасовищ, закупівлі насіння, наданні ветеринарної та грантової підтримки фермерам.

— Проєкт, безумовно, є актуальним для області. При його реалізації бажано здійснити аналіз ґрунтів всієї території Чернігівщини, звичайно ж, з урахуванням безпекової ситуації,— наголосив Дмитро Синенко.

У контексті цього він пообіцяв сприяння ОВА у налагодженні комунікації із військовими та органами місцевого самоврядування.

Проєктна менеджерка ПРООН, керівниця проєкту Олена Тарасова-Красієва ознайомила із загальними умовами та метою реалізації проєкту «Сприяння сталому веденню тваринництва та збереженню екосистем на півночі України», підкреслила важливість його втілення на території 7 областей України, в тому числі Чернігівської.

Національна технічна аналітикиня проєкту ПРООН Інна Гоч детально розповіла про ключові компоненти та ознайомила з планом роботи на перші два роки.

Учасники проєкту висловили зацікавлення у відвіданні 3 ділянок на території Чернігівщини, де планується відновлення торфовищ. Таке відновлення відбуватиметься шляхом обводнення, яке сприятиме зменшенню викидів парникових газів з осушених торфовищ. Цей процес буде контрольованим, зі встановленням спеціалізованого вимірювального обладнання.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОВА Олег Крапивний підкреслив важливість залучення місцевих спеціалістів до робочих груп з аналізу стану грунтів.

Також учасники зустрічі обговорили стан тваринництва та цінних екосистем на Чернігівщині в умовах війни та перешкоди, що заважають розвитку даного сектору в регіоні. Було відзначено важливість співпраці з державними органами, ухвалення відповідних рішень на рівні держави.

У підсумку сторони домовилися про надання з боку ОВА потрібної інформації для участі у настановчому семінарі та визначили особу комунікатора від профільного Департаменту агропромислового розвитку ОВА.

 
 
 
Джерело: Чернігівська обласна військова адміністрація
 

Назад