Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ОСВІТНІЙ ЗАХІД ДЛЯ МАЛИХ АГРОВИРОБНИКІВ ЧЕРНІГІВЩИНИ З НАГОДИ ПОЧАТКУ РОБОТИ ФОНДУ ЧАСТКОВОГО ГАРАНТУВАННЯ КРЕДИТІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

У Чернігові, 2 квітня, відбувся освітній захід для малих агровиробників в рамках широкомасштабної інформаційно-просвітницької кампанії з нагоди початку роботи Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (Фонд). До участі у заході були запрошені малі фермери та місцеві фінансові установи. Учасників привітали вступними промовами Костянтин Мегем, перший заступник Голови обласної державної адміністрації, Іван Якуб, голова Чернігівської Асоціації фермерів та приватних землевласників, а також представники Правління Фонду та Проєкту Міжнародної фінансової корпорації «Розвиток доступу агросектору України до ринків капіталу» (IFC, Група Світового банку).

«Чернігівщина – традиційно аграрний регіон. Незважаючи на усі труднощі, агропромисловий комплекс продовжує працювати, забезпечуючи близько 50% від усього ВВП регіону», зазначив Костянтин Мегем у своєму зверненні до учасників заходу і додав: «Такі програми як Фонд – дуже важливі, особливо для малих агровиробників, дозволяючи їм отримати кредити під обігові кошти, на розвиток інвест-проєктів, а також на купівлю землі», наголосив посадовець.

До початку роботи Фонду було проведено опитування серед агровиробників, щоб краще зрозуміти їх потреби та забезпечити необхідну підтримку. Питання недостачі застави було однією із найчастіших перешкод до фінансування та розвитку, яку зазначали  агровиробники. Фонд допомагатиме в отриманні необхідного фінансування для агровиробників, у яких недостатньо застави. Малі агровиробники, які обробляють до 500 га та зареєстровані в Державному аграрному реєстрі (ДАР), можуть отримати кредит як для капітальних інвестицій, так і для поповнення обігових коштів. Банк кредитор у свою чергу отримує портфельні гарантії від Фонду, що покривають до 50% кредитних зобов’язань. Ця ініціатива поширюється на операції купівлі землі, охоплюючи придбання техніки і  обладнання, експлуатаційні витрати та диверсифікацію в секторах, таких як садівництво та тваринництво.

«Цільове завдання Фонду – допомогти саме малим фермерам розвивати бізнес, також Фонд допомагає і починаючим фермерам», зазначила Інесса Андрієтті, член Правління Фонду. Фонд не кредитує напряму агровиробників. Фонд має договори гарантії із банками, які власне надають кредити агровиробникам. Наразі у Фонду є три банки-партнери, де агровиробники мають можливість отримати необхідне фінансування під гарантії Фонду. «Окрім портфельних гарантій ми також працюємо над розширенням продуктової лінійки Фонду», зазначила пані Інесса про найближчі плани Фонду.

Олег Крапивний, директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА виступив із заключною промовою до учасників, закликавши їх використовувати програми підтримки малих агровиробників, однією з яких є реалізація Фонду.

Учасники заходу отримали вичерпну інформацію, щодо роботи Фонду, умов та процесу отримання фінансування, наявних банків-партнерів, а також могли особисто поспілкуватись із представниками Фонду.

Подібні освітні заходи відбуваються у всіх регіонах України впродовж лютого-квітня 2024 року. Інформаційна кампанія здійснюється Фондом часткового гарантування кредитів у сільському господарстві за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Європейської комісії, Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) спільно з виконуючим партнером ТОВ «Агріаналітика».

 
 
 

Назад