Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

Люди з досвідом війни: як на Чернігівщині повертають ветеранів до цивільного життя через працевлаштування

Про те, як допомогти ветеранам адаптуватись до цивільного життя та повернутись на робочі місця, говорили сьогодні на зустрічі з представниками бізнесу, органів влади та громадських організацій.

Захід відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Наразі у згаданій тематиці вже маємо певний орієнтир – довідник «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія». Його зібранню презентував заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко. Тут можна знайти методичні матеріали для проведення тренінгів серед держслужбовців, роботодавців, працівників соціальних служб, центрів зайнятості, психологів, педагогів, лікарів та всіх дотичних до роботи з людьми, які мають бойовий досвід.

«Сьогодні ми говоримо про людей з досвідом війни. Цей досвід – травматичний. Одним із видів реабілітації і відновлення ветеранів є працевлаштування. Важливо, щоб роботодавці підтримували їх та залучали до роботи на своїх підприємствах», – наголосив Іван Ващенко.

Представники трьох підприємств (Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна», компанії «PET Technologies»,  ПрАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант») поділились методиками, які використовують у роботі з  ветеранами, а також ВПО. Серед них – створення інклюзивної корпоративної культури, архітектурної доступності, збереження виплати заробітної плати, надання розширеного пакету пільг, взаємодія з ветеранським простором «Серцевір», психологічні та юридичні консультації тощо.

«Проблеми у взаємодії можуть бути із кожною людиною. Ми пропонуємо якісні умови праці всім нашим співробітникам і сприймаємо ветеранів на рівні з іншими. Втім адаптуємо умови праці під їхні потреби, якщо є така необхідність. Це може бути підбір посади, графіка роботи, облаштування робочого місця та інше», – каже HR-менеджер компанії «PET Technologies» Ірина Прокопенко.

Нагадаємо, що за ініціативи Чернігівської ОДА у партнерстві з благодійним фондом «Карітас Чернігів» в області реалізується проєкт «Відновлення». Він передбачає зустрічі з ветеранами та їхніми родинами, а також з дітьми та дружинами загиблих воїнів.

«Люди часто не відслідковують моменти, коли вони потребують допомоги. Ми бачимо, що для таких мам з дітьми важливо отримати інший досвід емоційного спілкування. Це не обов’язково має бути професійна психотерапія. Зараз на часі зустрічі та методики, які дозволять підтримати свій внутрішній ресурс», – зазначила  радниця начальника ОВА, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Інна Чистенко.

Ветерани та ВПО можуть отримати допомогу і в написанні грантових заявок та бізнес-планів (в Регіональному фонді підтримки підприємництва в області).

Крім того, програми підтримки ветеранів та членів їхніх сімей спільно з громадськими організаціями реалізує Агенція регіонального розвитку Чернігівської області. Так, цього року проводилось навчання з комунікації для ветеранського бізнесу, а минулоріч була реалізована навчальна програма бізнес-інкубатора.

Компенсації роботодавцям за працевлаштування окремих категорій осіб, зокрема ВПО та осіб з інвалідністю пропонує Державна служба зайнятості. Детальніше про них можна дізнатися за посиланням – https://www.dcz.gov.ua/employer/choiceprofit.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Назад