Анонси

 

 
 
 
 
 

Назад

ВІДРОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК КОНОПЛЯРСТВА: ЕКОНОМІЧНА ДОЦІЛЬНІСТЬ ТА ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА

Коноплярство – галузь рослинництва, що займається вирощуванням конопель, стебло яких є джерелом цінного волокна, а насіння – унікальної за складом олії. Саме з питання відродження та розвитку коноплярства із представниками сільських (селищних) рад та представниками агробізнесу проведена нарада, на якій спікерами виступали представники органів державного управління, наукових установ, асоціації та бізнесу, що займаються коноплярством.

Директор Департаменту Олег Крапивний зазначив, що у середині ХХ століття в Україні налічувався близько 100 тис га посівів коноплі та діяли близько 30 заводів з її переробки. У 2024 році, за різними оцінками, поля під промисловими коноплями ледь покривають 3 тис. га, а в Чернігівській області – 430 га. Поки Україна лише приглядається до "старої нової" культури, Китай, США та країни ЄС швидко збільшують її посіви. Відродження коноплярства на Чернігівщині, від вирощування до переробки має всі передумови: клімат, грунти, потужний науковий потенціал, працьовитих аграріїв, активне суспільство, а інновації та наукові дослідження можуть стати ключовою складовою реалізації стратегії сталого розвитку  Чернігівської області.

З метою підтримки галузі створена ГС «Асоціація розвитку льнонарства та коноплярства в Україні», про діяльність якої розповіла голова ради директорів Асоціації Віра Ульянченко.

На нараді розглянуті  питання економічної доцільності та ефективності вирощування конопель, технології вирощування, застосування інновацій,  співпраці з європейськими партнерами, виробництва товарів з конопель тощо.

Із своїми напрацюваннями та досвідом поділись фахівці в цій галузі: Віталій Кабанець - в.о директора Інституту сільського господарства північного сходу НААН - кандидат сільськогосподарських наук, Андрій Алечко - директор ТОВ «HEMPY UA», директор індустріального парку  «HEMPY UA» з Рівненської області, Дмитро Носенко - представник ТОВ «Каліпсо Хемп» з  Чернігівської області.

З інноваційними розробками чернігівських вчених-мікробіологів для аграрного виробництва ознайомив учасників наради директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, доктор економічних наук, професор Анатолій Москаленко, наголосивши на можливостях їх застосування в коноплярстві та запропонував конкретні напрями співпраці.

Із своїм баченням як краще налагодити вирощування конопель та їх переробку, про роль кластерних формувань у зростанні економічної  ефективності розвитку коноплярства на Чернігівщині проінформувала Ніна Пономаренко - директорка громадської спілки «Центр громадських ініціатив «Єдність».

Завдяки цій культурі можна виготовляти різноманітні товари: конопляні креми, скраби, гелі, бальзами, мила, олії – у косметичній галузі; протеїновий порошок, напої, кава, борошно – у харчовій галузі. З конопель виробляється будівельний матеріал, папір, взуття, тканина целюлоза, нитки, утеплювач, взуття, пакувальні матеріали, білкові корми тощо.

 
 
 
 
 

Назад