Анонси

 

 
 
 
 
 
Стан справ, досягнуті результати

Назад

Підсумки посіву сільгоспкультур під урожай 2020 року

Попри погодні негаразди, відповідно заключних статистичних даних, по всіх категоріях господарств під урожай 2020 року було посіяно понад 1,33 млн га сільськогосподарських культур, що на понад 2% або 33 тис. га більше 2019 року (у 2019 році було 1297,7 тис. га). В тому числі посіяно понад 1 млн 60 тис. га ярих культур, що майже на 54 тис. га більше заключних даних 2019 року або +5%.

В структурі посівів зернові культури займали 62,2% (829 тис. га), технічні – 23,5% (312 тис. га), картоплеовочева група – 6,6% (88 тис. га), кормові – 7,7% (102 тис. га).

Особливістю структури посівних площ сільськогосподарських культур під урожай 2020 року в порівнянні з попереднім, на фоні загального збільшення обсягу їх вирощування, було розширення посівів під зерновими на 7% до попереднього року (+53,8 тис. га – посіяно 828,6 тис. га) та зменшення площ зайнятих технічними культурами майже на 6% (-19,5 тис. га – посіяно 312,2 тис. га).

Так, в групі зернових культур, було суттєво збільшено обсяги вирощування кукурудзи – майже на 14% (+67,2 тис. га) – посіяно 566,2 тис. га – це найбільша площа в історії області (2 місце по Україні).

Зросли обсяги посіву проса – в 2 рази (+4,1 тис. га – посіяно 8,3 тис. га), а також гречки – на 51% (+1,9 тис. га – посіяно 5,6 тис. га).

Щодо озимих культур, то під урожай 2020 року було посіяно 183 тис. га озимих культур на зерно, що склало 93% (-13,9 тис. га) заключних даних попереднього року. В тому числі пшениці (включаючи тритикале) – 155,9 тис. га або 88% до 2019 року, жита – 23,6 тис. га або 137% (1 місце по Україні), а також 2 тис. га ячменю або 532%.

В технічній групі через несприятливі погодні умови травня було зменшено площі під соєю на 49% (-42,1 тис. га до 2019 року – посіяно 43,4 тис. га), при цьому збільшено обсяги вирощування соняшнику – на 13% (+27,1 тис. га до 2019 року – посіяно 233,9 тис. га – найбільша площа в історії області).

Також збільшились площі під картоплею, яка була висаджена на 4,8 тис. га або майже 118% до 2019 року (1 місце по Україні).

 

Підсумки збору урожаю 2020 року, отримані результати

Область вдруге поспіль подолала п'ятимільйонну позначку зі збирання зернових культур. Так, відповідно заключних статистичних даних збирання врожаю 2020 року, по всіх категоріях господарств маємо майже 5 млн 390 тис. т зернових та зернобобових культур, що на 380 тис. т більше даних 2019 року. Рівень урожайності – 65,3 ц/га (+0,3 ц/га до 2019 року).

В загальнодержавному рейтингу за валовим збором зернових культур область вперше посіла 1 місце, по врожайності – 2 місце після Сумщини.

В тому числі кукурудзи вирощено 4 млн 300,2 тис. т (область вперше посіла 1 місце в загальнодержавному рейтингу за валовим збором), що на 372,5 тис. т більше заключних даних 2019 року, за середньої врожайності 77,1 ц/га (-2,4 ц/га до 2019 року).

Озимого жита намолочено 88 тис. т (область вперше посіла 1 місце в загальнодержавному рейтингу за валовим збором), що на 42,1 тис. т більше заключних даних 2019 року, за середньої врожайності 37,3 ц/га (+9,6 ц/га).

Соняшнику маємо 692,2 тис. т (+58,5 тис. т) за середньої врожайності 28,9 ц/га (-1 ц/га).

Сої маємо 100,7 тис. т (-78,5 тис. т) за середньої врожайності 20,6 ц/га (-0,3 ц/га).

Цукрового буряка накопано 200,3 тис. т коренеплодів (-16,3 тис. т) за середньої врожайності 357,7 ц/га (-62,6 ц/га).

Картоплі накопано 1264,5 тис. т бульб (+59,8 тис. т) за середньої врожайності 167,5 ц/га (+6,8 ц/га).

Загалом, за підсумками 2020 року, аграрії Чернігівщини відзначились низкою рекордів, а саме отримано найбільші в історії області врожаї (з одного гектару) по:

  • озимій пшениці – 47,8 ц/га (+1,2 ц/га або 2,6% до 2019 року);
  • озимому житу – 37,3 ц/га (+9,6 ц/га або 34,7%);
  • ярій пшениці – 42,9 ц/га (+7,2 ц/га або 20,2%);
  • ячменям – 43,9 ц/ га (+3,7 ц/га або 9,2%);
  • гороху – 31,4 ц/ га (+9,5 ц/га або 43,4%);
  • просу – 21,2 ц/ га (+4,8 ц/га або 29,3%).

Отримано найбільші в історії області валові збори (у масі після доробки) по:

  • всіх зернових – 5389 тис. т (+7,6% до 2019 року);
  • кукурудзі на зерно – 4300 тис. т (+9,5%);
  • соняшнику – 692 тис. т (+9,2%).

Також отримано найбільший валовий збір проса – за понад 40 років – 23,0 тис. т (+208,6% до 2019 року) та найбільший валовий збір – за 6 років жита – 88,0 тис. т (+91,4% до 2019 року).

Крім того, в загальнодержавному рейтингу за валовим збором проса область посіла 2 місце, вівса – 3 місце, по врожайності пшениці – 3 місце, соняшнику – 4 місце.

По сільськогосподарських підприємства ситуація ще краща:
в загальнодержавному рейтингу область посіла 1 місце за валовим збором зернових культур, жита, кукурудзи, вівса та картоплі, 2 місце маємо по просу, 5 місцепо гречці.

Виробництво  зернових  і  зернобобових  культур  у 2020 році

(у  масі  після  доробки)

 

Всі  категорії

Сільгосппідприємства

тис. га

млн  т

ц/га

тис. га

млн  т

ц/га

Чернігівська

821,4

5389,3

65,6

767,8

5221,5

68,0

Полтавська

1005,1

5050,3

50,2

787,6

4117,6

52,3

Харківська

1017,8

4852,6

47,7

729,3

3678,1

50,4

Сумська

697,0

4819,7

69,1

623,3

4512,4

72,4

Вінницька

875,4

4015,3

45,9

706,3

3438,5

48,7

Хмельницька

620,5

3985,3

64,2

523,5

3584,5

68,5

Дніпропетровська

1095,8

3539,6

32,3

658,7

2448,2

37,2

Україна

15282,9

64933,4

42,5

11141,8

51718,0

46,4

 

В  тому  числі   виробництво  кукурудзи  на  зерно

 

Всі  категорії

Сільгосппідприємства

тис. га

млн  т

ц/га

тис. га

млн  т

ц/га

Чернігівська

558,1

4300,2

77,1

541,6

4227,9

78,1

Полтавська

666,0

3650,1

54,8

566,0

3139,0

55,5

Сумська

441,3

3620,8

82,0

420,2

3503,9

83,4

Хмельницька

280,1

2531,4

90,4

257,1

2386,2

92,8

Вінницька

449,5

2276,4

50,6

387,6

2036,4

52,5

Київська

381,4

1851,3

48,5

362,6

1784,2

49,2

Житомирська

250,9

1583,5

63,1

231,9

1470,5

63,4

Україна

5392,1

30290,3

56,2

4313,6

26280,3

60,9

 

 

Підсумки  збирання  врожаю  2020 року

(по  всіх  категоріях  господарств)

Культури

Валовий збір,

тис. т

Валовий збір 2020
у % до 2019

Врожайність, ц/га

Місце області
за рівнем:

область

Україна

область

Україна

валового збору

врожай-ності

Зернові культури

5389,3

107,6

86,4

65,6

42,5

1

2

в т.ч. пшениця

769,1

91,5

87,8

47,6

38,0

18

3

жито

88,0

191,5

136,5

37,3

33,2

1

6

кукурудза

4300,2

109,5

84,4

77,1

56,2

1

9

овес

63,6

120,9

120,9

25,9

25,6

3

11

гречка

5,3

206,3

114,9

9,0

11,6

8

16

просо

23,0

308,3

150,9

21,2

16,1

2

8

Цукровий буряк

200,3

92,5

89,7

357,7

416,2

12

13

Соняшник

692,2

109,2

85,9

28,9

20,2

8

4

Соя

100,7

56,2

75,6

20,6

20,5

13

11

Картопля

1264,5

105,0

102,8

167,5

157,2

7

9

Овочі

220,0

110,8

99,6

188,2

207,4

21

15

Плоди та ягоди

21,4

150,8

95,5

68,2

105,6

23

19

 

Підсумки  збирання  врожаю  2020 року

(по  сільськогосподарських  підприємствах)

Культури

Валовий збір,

тис. т

Валовий збір 2020
у % до 2019

Врожайність, ц/га

Місце області
за рівнем:

область

Україна

область

Україна

валового збору

врожай-ності

Зернові культури

5221,5

107,8

86,2

68,0

46,4

1

3

в т.ч. пшениця

704,7

91,9

87,2

50,4

39,8

14

5

жито

83,8

195,9

170,0

37,8

37,2

1

10

кукурудза

4227,9

109,4

85,7

78,1

60,9

1

10

овес

45,2

171,8

146,2

29,9

28,0

1

7

гречка

5,0

215,9

159,6

8,9

11,4

5

16

просо

22,9

309,0

167,1

21,2

16,4

2

8

Цукровий буряк

193,9

92,5

89,3

360,9

421,0

12

13

Соняшник

691,2

109,3

87,8

28,9

21,4

7

4

Соя

100,4

56,1

75,2

20,7

21,3

12

11

Картопля

109,7

129,6

106,6

222,9

229,4

1

6

Овочі

3,7

71,5

104,9

165,1

396,1

20

21

Плоди та ягоди

к

к

97,0

к

77,4

к

к

 

Підсумки посіву озимих культур урожаю 2021 року

Відповідно заключних даних по всіх категоріях господарств області під урожай 2021 року посіяно 236 тис. га озимих культур на зерно та зелений корм включаючи ріпак, що склало 113% або на 26,9 тис. га більше заключних даних попереднього року.

В тому числі посіяно 201,3 тис. га озимих колосових культур на зерно, що склало 112,4% або на 22,2 тис. га більше попереднього року.

З них пшениця (включаючи тритикале) посіяна на площі 167,7 тис. га або 108% до попереднього року, жито – 31,8 тис. га або 141% до попереднього року, а також посіяно 1,9 тис. га ячменю або 136% до попереднього року.

Посів озимого ріпаку виконано на 32,5 тис. га, що склало 122% або на 5,8 тис. га більше попереднього року.

Зяблевий обробіток ґрунту

Зяблевий обробіток ґрунту сільськогосподарськими підприємствами області восени 2020 року проведено на 593,4 тис. га або 93,4% до попереднього року – 6 місце по державі за обсягом виконаних робіт.

 

Назад